Over Tom

Tom Ongena

Tom Ongena woont in Sint-Katelijne-Waver. Hij is vader van 2 kinderen en behaalde het diploma van licentiaat in de rechten aan de Universiteit Antwerpen. Van 1998 tot 2003 werkte hij als onderzoeker internationaal strafrecht en strafprocesrecht aan de Universiteit Antwerpen.

 

In 2003 werd Tom woordvoerder van toenmalig Vlaams minister-president Bart Somers. Toen die partijvoorzitter werd in 2004 werd Tom nationaal partijwoordvoerder en later politiek directeur van Open Vld. In 2000 werd Ongena verkozen als gemeenteraadslid in Mechelen. Vanaf 2007 was hij fractieleider van de stadscoalitie van VLD, Groen! en onafhankelijken. Eind 2009 verhuisde Tom naar Sint-Katelijne-Waver.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was hij lijsttrekker en vanaf 1 januari eerste schepen, bevoegd voor onder meer mobiliteit, lokale economie en inspraak. Onder zijn impuls werd er sterk geïnvesteerd in een veiliger verkeer, met de invoering van o.a. trajectcontroles. Hij is ook de man achter het lokale middenstandsproject Skwinkel.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij opnieuw lijsttrekker en de lokale kartellijst SAMEN ANDERS werd de grote winnaar van de verkiezingen. Toch werd de lijst in de oppositie geduwd. Van 2013 tot 2019 was Tom ook fractiemedewerker van de Open Vld-fractie in het Vlaams Parlement.

 

Bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei 2019 stond hij als eerste opvolger op de Open Vld-lijst in de kieskring Antwerpen. Op 4 oktober 2019 legde Tom de eed af als Vlaams Parlementslid, in opvolging van Bart Somers, die opnieuw Vlaams minister werd. Hij zetelt in de commissies 'Binnenlands Bestuur en Inburgering', waar hij tweede ondervoorzitter is, 'Werk en Economie', 'Onderwijs' en de commissie voor de Bestrijding van gewelddadige Radicalisering.


Sinds oktober 2020 is Tom ook terug te vinden in de rode pluche van de Senaat waar hij Carina Van Cauter opvolgt als deelstaatsenator na haar aanstelling als gouverneur van Oost-Vlaanderen.